Förgrömmade, älskade lilla unge

Äntligen, äntligen, äntligen sover Maja. Ikväll har det varit helt hopplöst att få henne att somna. Trots välling, gos, lek, lock och pock samt mer eller mindre ”fastlåst” i min famn ville hon inte somna. Med ögon stora som tefat och gnäll blandat med gäspningar skulle hon inte sova, oavsett hur trött hon eller jag var (är). Nu ligger hon i alla fall hopkrupen på min kudde som en liten groda med rumpan i vädret och sover som en stock med nappen i munnen och Max (den konstiga drontofanten) brevid sig.

Det är fantastiskt mysigt att ha Maja hos mig i sängen och känna hennes varma lilla kropp brevid om natten, men ibland hade det varit bra om hon kunde lära sig att somna utan att ligga på min arm eller min mage.

Frågan är bara; hur gör man? Det går inte att resonera med en ettåring, och visst, när hon är 15 vill hon ändå inte ligga i min säng varje natt, men hur gör man??? Ska jag köra Anna W´s metod med att låta henne skrika och gråta samtidigt som jag tittar till henne med jämna mellanrum? Ska jag lyfta över henne i spjälsängen efter det att hon somnat? -Nix, funkar inte. Mammaradarn ger utslag och hon vaknar direkt. Jag har försökt att sitta brevid hennes säng och läsa eller göra något annat stillsamt, men icke att det fungerar. Sist jag försökte den metoden var Maja vaken i två timmar och gnällde hela tiden, tills det var jag som tröttnade.

Någon som har ett  bra sätt? Förslag? Tips?

Nu ska jag i alla fall gosa ner mig brevid min älskade lilla mysunge, för även om det är opraktiskt så är det jättehärligt.

Go´natt!

En tanke på “Förgrömmade, älskade lilla unge

  1. Det där med att samsova eller sova i egen säng är klurigt. Precis som du har ja älskat att samsova med M och hade det inte varit för att ett lillasyskon är på G skulle vi nog ha fortsatt. Nu kändes det viktigt att M började sova i sin egen säng innan syskonet föds, så han inte tror att syskonet är anledningen och därför känner sig ”förvisad” och mindre älskad. Vi hade innan försökt att få M och somna i sin spjälsäng när den stod bredvid vår säng, det gick kanske någon gång men allra helst ville han somna nära. Nu somnar han (oftast) i sin spjälsäng i sitt rum. En mamma sitter bredvid och först läser sagor och sedan sjunger. M brukar vilja ligga med huvudet på min mage när jag nattar honom och det är som att det blir en övergång på något vis. Efter en stund lägger han ner huvudet på kudde och bökar runt en stund innan han somnar, ibland somnar han med huvudet på min mage men då lyfter jag ner honom i sängen. Det jag försöker skriva med denna väldiga kommentar är att det kanske är så att Maja kanske behöver en övergångstid? Det kanske går att hitta ett sätt där hon kan vara nära men där närheten liksom går att minska på successivt och samtidigt öka den igen om det kommer perioder när Maja verkar ha ett stort närhetsbehov? Det är några av mina tankar bara. Och självfallet blir det mitt tips i och med att det fungerat för oss, men jag är väl medveten om att barn (och föräldrar) är fantastiskt olika och att det därför inte behöver vara något som fungerar för er. Lycka till med att hitta ett sovsätt som fungerar för er båda!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s